Zorgverzekering Zwanger


Zorgverzekering voor zwangere vrouwen

Als u zwanger bent en op zoek gaat naar de juiste zorgverzekering, dan zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten. Want, als zwangere vrouwen hebben meer behoeften aan aanvullende zorgpakketten die betrekking hebben op de behandeling tijdens een zwangerschap en op aanvullende kraampakketten. Maar er zijn meer zaken waar u goed op moet letten.

Welke kosten van een zwangerschap vallen binnen de normale dekking van een basisverzekering?

De meeste kosten die tijdens een zwangerschap en een bevalling worden gemaakt, worden in de basisverzekering vergoed. Dit geldt bijvoorbeeld voor deze kosten:

 • Verloskundige hulp tijdens de zwangerschap
 • Zwangerschapsecho’s
 • Kosten van een ziekenhuisverblijf
 • Verloskundige hulp gedurende de bevalling
 • Kraamzorg (afhankelijk van Landelijke Indicatieprotocol Kraamzorg. Het maximum is 80 uur in 10 dagen, maar meestal worden dit er minder.)
 • IVF-behandelingen

Aanvullende pakketten tijdens zwangerschap

De meeste kosten in een zwangerschapsperiode worden gedekt in de basisverzekering. Het is daarom van belang om tijdens het afsluiten van een zorgverzekering goed naar de aanvullende pakketten te kijken. Vaak bieden zorgverzekeraars u de mogelijkheid een speciaal kraampakket af te sluiten. De invulling van een pakket verschilt per verzekeraar, maar vaak bevat dit aanvullende kraampakket extra hulp na de bevalling, extra behandelingen bij een gynaecoloog en een kraampakket na de bevalling.

Verzekering toekomstige ouders

Als u van plan bent ouder te worden, dan is het goed om te weten dat een aantal zaken al goed zijn verzekerd. Voor deze zaken bent u al verzekerd als u een goede basisverzekering heeft afgesloten. De basisverzekering dekt een aantal kosten rond de bevalling en vergoedt de verloskundige zorg:

 • Verloskundige hulp: U kunt rekenen op hulp voor, tijdens en na de bevalling van een verloskundige, gynaecoloog of arts.
 • Kraamhulp: Na de bevalling kunt u rekenen op kraamhulp. De duur verschilt tussen de 24 en 80 beschikbare uren. Hierbij is een eigen bijdrage meeverzekerd.
 • Kosten van ziekenhuisverblijf en kraamzorg: Dit is alleen van toepassing bij een bevalling in het ziekenhuis op medische indicatie.

Met de verloskundige zorg vergoedt uw zorgverzekering een aantal zaken. Deze verzorging krijgt u zowel voor, als na de bevalling:

 • Hulp bij het thuis bevallen
 • Poliklinkisch bevallen. In dit geval blijft u korter dan 24 uur in het ziekenhuis.

Vaak krijgt u hulp van een verloskundige. Voor deze verloskundige hulp hoeft u niets bij te betalen. Deze kosten worden ook niet verrekend met uw eigen risico.

Vergoedingen aanvullende verzekering ouders

Met de aanvullende verzekering kunnen een aantal zaken verzekeren. Deze verzekering dekt de volgende vergoedingen (afhankelijk van de gekozen dekking):

 • Kraampakket: Afhankelijk van uw verzekeraar verzekert u meerdere uren kraamzorg.
 • Extra kraampakket: Ook hier verzekert u meerdere uren kraamzorg
 • Een poliklinische bevalling op niet-medische indicatie: U verblijft dan meer dan 24 uur in het ziekenhuis.
 • Extra vergoedingen van de eigen bijdrage op de kraamzorg

 Wat wordt wel verzekerd tijdens bevalling?

Wat precies onder verloskundige zorg valt, dat verschilt per zorgverzekeringsmaatschappij. Kijkt u daarvoor in de polis. Als u twijfelt, dan kunt u het beste uw verzekeraar bellen. Hier vindt u een overzicht van alle zorgverzekeraars in Nederland.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering als ik zwanger ben?

Het is belangrijk dat u van te voren een aantal zaken op een rijtje heeft. Weet u bijvoorbeeld wanneer u gaat bevallen? En of u liever thuis bevalt, of juist naar het ziekenhuis gaat? Hoe vaak en hoelang u gebruik wilt maken van kraamhulp? Als u het antwoord op deze vragen niet weet, dan is het verstandig om deze afweging nog te maken. Dit zijn namelijk allemaal vragen die u bij het kiezen van de juiste zorgverzekeraar moet beantwoorden.

Welke zorgverzekeraar moet ik kiezen?

Veel van de kosten tijdens een zwangerschap vallen binnen het basispakket. Bij het afsluiten van een zorgverzekering is het daarom vooral van belang om een passende aanvullende zorgverzekering te kiezen. Hiervoor kunt u kijken bij onze top 3 zorgverzekeringen voor vrouwen. Als u inmiddels al een gezin heeft, dan kunt u hier de beste zorgverzekeringen voor gezinnen bekijken.

zorgverzekering tijdens zwangerschap