Eigen risico Zorgverzekering


Verplicht eigen risico

Bij het afsluiten, wijzigen of verlengen van uw zorgverzekering is het van belang om rekening te houden met de hoogte van uw eigen risico. Het wettelijk vastgestelde eigen risico is momenteel (2012) 220 euro per jaar voor iedereen vanaf 18 jaar. Dit bedrag komt u dus bij iedere basisverzekering en iedere zorgverzekeraar tegen, of u nu kiest voor de zorgverzekering van Ditzo, Zorgverzekeraar Agis of OHRA zorgverzekering.

Vrijwillig eigen risico

Wilt u maandelijks een lagere zorgpremie betalen? Dan is de kans groot dat uw eigen risico hoger wordt dan de genoemde 220 euro. U kunt namelijk uw eigen risico vrijwillig verhogen. Bij de FBTO zorgverzekering kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een vrijwillig risico van 100 tot 500 euro. Dit bedrag komt dus bovenop uw verplichte risico. In plaats van 220 euro bedraagt het eigen risico zorgverzekering dan 320 tot 720 euro. In ruil hiervoor betaalt u maandelijks een lagere zorgpremie. Het is belangrijk dat u hierbij een afweging maakt tussen de kosten en opbrengst. Als u jaarlijks niet of nauwelijks gebruik maakt van de ziekenhuisbezoeken of doktoren, dan kunt u dit zeker overwegen. Uiteindelijk betaalt de lagerere premie zich terug. Als dit niet het geval is, dan bent u naast uw premie ook een bedrag kwijt aan het hogere eigen risico.

Een lage premie of een laag eigen risico

Als u verwacht zo goed als niet van de gezondheidszorg gebruik te maken, dan loont het om te kiezen voor een lagere premie en een hoger eigen risico. Houdt u dan wel rekening met het bedrag dat u mogelijk ineens moet betalen. Weet u zeker dat u een frequent beroep zult doen op medische zorg- bijvoorbeeld omdat u chronisch patiënt bent, dan is het verstandig om te kiezen voor een laag eigen risico zorgverzekering. Bekijk onze Top 10 Zorgverzekeringen en kies het eigen risico dat bij u past.

Geen eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico geldt niet in alle gevallen. Zo valt uw bezoek aan de huisarts en medische zorg voor kinderen tot 18 jaar buiten het eigen risico (zowel verplicht als vrijwillig). Ook het lenen van hulpmiddelen zoals krukken of een rolstoel, en het krijgen van kraamhulp en verloskundige hulp worden altijd meteen vergoed.

Aanvullende verzekering en eigen risico

Het eigen risico geldt trouwens ook niet voor de zorg waarvoor u een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Heeft u bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor tandhulp aan volwassen afgesloten bij Zorgverzekeraar Univé, dan worden deze rekeningen direct door uw verzekeraar betaald.