Aanvullende Zorgverzekering


Informatie over de aanvullende zorgverzekering

Een aanvullende ziektekostenverzekering kunt u afsluiten om extra kosten te dekken, die buiten de basisverzekering vallen. In tegenstelling tot de basisverzekering is een aanvullende verzekering niet verplicht. De keuze om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. U kunt hierbij kijken naar uw persoonlijke gezondheid, de risico’s van uw levensstijl (rookt of drinkt u veel?) en de risico’s die uw werk met zich meebrengen.

Er zijn verschillende voorbeelden van aanvullende zorgverzekeringen. U kunt zelf het beste bepalen of u gebruikt wilt maken van deze aanvullende verzekeringen, omdat dit per persoon verschilt.

Aanvullende zorgverzekering ouderen

Voor veel 50-plussers en senioren blijkt het lastig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Bijna 1 op de 3 zorgverzekeraars stelt extra eisen en weert de 65-plussers van een deel van de aanvullende verzekering. Uit een onderzoek van de Unie KBO (ouderenbond) blijkt zelfs dat 8 verzekeraars ouderen weigeren op basis van hun leeftijd. Sommige andere verzekeraars vragen hogere premies of verlangen dat ouderen aantonen hoeveel zorg zij de afgelopen jaren hebben ontvangen.

Waar u bovendien rekening mee dient te houden is de geneesmiddelenvergoedingssysteem (ook wel GVS genoemd), aangezien ouderen vaker gebruik maken van dergelijke geneesmiddelen. Geneesmiddelen die niet zijn opgenomen in de GVS worden niet vergoed door de verzekeraars. Zodra een verzekerde de maximale vergoeding overschrijdt, dan zal deze verzekerde de extra kosten zelf moeten vergoeden. Dit wordt ook wel de GVS-bijdrage genoemd. De bijdrage in het GVS verschilt per zorgverzekeraar, hier dient u rekening mee te houden bij het afsluiten van uw zorgverzekering.

Bekijk daarom hier voor de top 3 van beste zorgverzekeringen voor ouderen

aanvullende zorgverzekeringen ouderen

Aanvullende tandartsverzekering

Een voorbeeld van een aanvullende verzekering, is de tandartsverzekering. Mensen die vaak problemen met hun gebit hebben, doen er goed aan om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Hiermee worden de aanvullende kosten, zoals de mondhygiëniste, het plaatsen van kronen en bruggen en extra tandartsbezoek vergoed.

Wees echter kritisch in het nemen van een aanvullende tandartsverzekering. Wanneer u denkt weinig gebruik te maken van de diensten van een tandarts, of uitsluitend reguliere controles heeft, dan kunt u overwegen om dit niet mee te verzekeren. In sommige gevallen bespaart u hiermee aanzienlijk wat kosten. Het loont dan ook om deze afweging te maken, voordat u bepaalt welke zorgverzekeraar u kiest. De vergoedingen en kosten van een tandartsvergoeding wisselt namelijk per zorgverzekeraar.

Aanvullende ziektekosten voor brillen en lenzen

Bij sommige zorgverzekeraars worden de kosten voor brillen en lenzen niet vergoed. Hier dient u een aparte aanvullende verzekering voor af te sluiten. Lees daarom goed welke verzekeraar deze kosten vergoed, in de voorwaarden van de polis.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen

Als u gebruik wilt maken van alternatieve geneeswijzen (denk hierbij aan bijv. acupunctuur, homeopathie en osteopathie) dan zult u hiervoor een aanvullende polis voor af te dienen sluiten. Welke verzekeringsmaatschappij de beste dekking biedt, verschilt per persoonlijke situatie. Sommige maatschappijen vergoeden slechts enkele zittingen.

Andere aanvullende zorgverzekeringen

Er zijn nog meer aanvullende verzekeringen. Hierbij kunt u denken aan het vergoeden van sportmedicatie, enkele cosmetische ingrepen en aanvullende zorg tijdens en na de bevalling. Wanneer u gebruik wilt maken van een aanvullende verzekering is het verstandig om eerst uit te zoeken welke verzekering bij u van toepassing is. Vervolgens kunt u de verschillende zorgverzekeraars vergelijken.