Overstappen Zorgverzekering


Wanneer december nadert, vergelijken steeds meer consumenten hun zorgverzekeraar. Past deze zorgverzekering nog bij mij? Betaal ik niet teveel premie? Hoe moet ik van mijn zorgverzekering overstappen? Allemaal vragen die misschien door uw hoofd spoken. Hieronder vindt u meer informatie over het overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

top 10 zorgverzekeringen

Overstappen zorgverzekeraar

Eens per jaar kunt u overstappen van uw zorgverzekeraar. Vaak ontvangt u aan het einde van elk jaar een overzicht van de zorgpremie van uw zorgverzekeraar. U kunt dan het beste uw zorgverzekering vergelijken, omdat andere zorgverzekeraars de premies ook bekend maken. Lees anders deze tips bij het vergelijken van een zorgverzekering.

Waar moet u rekening mee houden?

Let erop dat u zowel uw huidige basisverzekering en eventuele aanvullende zorgverzekering opzegt. Wanneer u dit niet doet, dan wordt uw zorgverzekering automatisch een jaar verlengd. Houdt in dit geval ook rekening met eventuele feestdagen, als u in december uw huidige zorgverzekering wilt opzeggen.

Als u een achterstand heeft met de betaling van uw zorgpremie, dan is het niet mogelijk om uw zorgverzekering op te zeggen.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Wanneer u uw huidige zorgverzekering heeft opgezegd, dan heeft u tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De verzekering zal bij de nieuwe zorgverzekeraar met terugwerkende kracht ingaan, tot 1 januari. Als u te laat bent met het afsluiten van uw zorgverzekering, dan kunt u een boete ontvangen. Dit betekent namelijk dat u onverzekerd bent en dit is verboden in Nederland.

Opzeggen zorgverzekering

Vaak kunt u aan uw nieuwe zorgverzekeraar vragen om uw oude zorgverzekering op te zeggen. Dit is mogelijk omdat er afspraken zijn gemaakt tussen de verschillende zorgverzekeraars. Wanneer u hiervan gebruik wilt maken, dan dient u ervoor te zorgen dat u zich voor 1 januari heeft aangemeld bij uw nieuwe zorgverzekeraar. Op deze manier is er nog voldoende tijd om de zorgverzekering op te zeggen.

De andere optie is dat u voor 1 januari zelf uw zorgverzekering opzegt. Dan heeft u tot 1 februari de tijd om een andere zorgverzekering te zoeken.

Acceptatieplicht Zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars zijn verplicht uw aanvraag voor een basisverzekering te accepteren. Dit geldt niet voor eventuele aanvullende zorgverzekeringen. Soms vragen zorgverzekeraars om een medische verklaring. Het is zelfs mogelijk dat zij u op basis van deze verklaring afkeuren. In dit geval vinden zij het teveel risico om u te verzekeren. Dit kan met uw levensstijl, medisch verleden of toekomst te maken hebben. Zorg er daarom voor dat u goed de aanvullende zorgverzekeringen vergelijkt.

Uitzonderingen Zorgverzekering Afsluiten

Er zijn ook uitzonderingen, waardoor het mogelijk is om tussentijds een zorgverzekering af te sluiten. Let wel, dit zijn de uitzonderingen. Voor inwoners in Nederland, boven de 18 jaar, is het slechts eens per jaar mogelijk om over te stappen van zorgverzekeraar.

Dit zijn de uitzonderingen die tussentijds een zorgverzekering kunnen afsluiten:

  1. Wanneer u 18 jaar bent geworden en zelfstandig een zorgverzekering wilt afsluiten. Bekijk ook hier de beste zorgverzekeringen voor studenten.
  2. Wanneer u in Nederland gaat wonen en daarvoor in het buitenland heeft gewoond
  3. Wanneer  u in militaire dienst heeft gezeten en buiten dienst treedt
  4. Wanneer u in het buitenland woont en in Nederland belasting betaalt
  5. Wanneer u bij uw (nieuwe) werkgever een collectieve zorgverzekering afsluit

Zorgverzekering Nederland heeft het vergelijken van een zorgverzekering al een stuk eenvoudiger gemaakt.