Tia – Hoe Zit Het Met De Zorgverzekering


Tia voor moeder van Gerard

De moeder van Gerard Joling heeft een TIA gehad, maar welke zorgverzekering past daarbij? Vaak krijgt u bij een TIA medicijnen voorgeschreven die vergoed worden door de basisverzekering. De medicijnen die standaard vanuit de basisverzekering worden vergoed staan op de lijst ‘Geneesmiddelen Vergoedingsysteem’. Meestal zult u bloeddrukverlagers of cholesterolverlagers voorgeschreven krijgen om een volgende TIA af te wenden.

Zie ook: Welke geneesmiddelen krijg ik vergoed?

Jolings’ moeder had thuis een TIA gekregen en was eventjes verlamd geweest. Dat is ook de kenmerk van deze aandoening. Je krijgt tijdelijks uitvalsverschijnselen omdat een bloedvat verstopt is geraakt. Op zich lijkt het niet al te erg – het gaat vanzelf weer over – maar het kan een voorbode zijn van erger, namelijk een herseninfarct. Dus toch altijd 112 bellen als u zoiets meemaakt want alleen in het ziekenhuis kunnen ze dit goed onderzoeken wat er aan de hand is.

Zie ook: Hoe voorkomt u een beroerte?

Aanvullende verzekering bij TIA?

Is het aan te raden voor de moeder van de zanger om een aanvullende verzekering te nemen? Ligt eraan. Medicijnen worden weliswaar vergoed, bloedonderzoek vaak niet. Stichting VoorHetHart is er voor om geregeld uw bloed te laten onderzoeken. Gezond eten kan een herseninfart voorkomen.

Onderzoek van het bloed kan aan het licht brengen wat het risico is op een verstopping van een ader. Het gebrek aan bepaalde vitamines kan een aanwijzing zijn voor een verhoogt risico van hart- of vaatziekten. Bijsturing van het eetpatroon kan dan erger voorkomen.

Bloedonderzoeken worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Daarvoor is een aanvullende verzekering noodzakelijk. Ook een voordeel van aanvullende verzekering is dat de moeder van Joling geen eigen bijdrage hoeft te betalen. En u ook niet, ook al kan uw zoon geen noot zingen. Foto: YouTube.

Moeder Gerard Joling getroffen door TIA