Radar Zorgverzekering – Waarom Is Ons Zorgstelsel Zo Duur?


Radar zorgverzekering

Hoe werkt het zorgstelsel en waarom is het zo duur? Anoinette Hertsenberg legt ons uit in Radar waarom onze zorgverzekering zoveel kost en wat de afschaffing 10 jaar geleden van het ziekenfonds voor gevolgen heeft gehad.

We besteden bijna 100 miljard euro aan zorgkosten en de kosten stijgen nog steeds. De afschaffing van het ziekenfonds lijkt de kosten alleen maar verder te doen stijgen.

Oorzaken: onderzoeken worden als u naar een ander ziekenhuis gaat nog een keer uitgevoerd en vooral de ‘marktprikkels’ : de arts heeft geen belang om u beter te maken want dan verdient hij niks meer aan de patiënt, maar om u zo lang mogelijk in het ziekenhuis te onderzoeken. Hoe meer hij onderzoek doet en behandelingen die hij kan verrichten, hoe meer geld hij kan beuren.

Winst in de zorg

Dat winstdenken heeft ervoor gezorgd, niet alleen dat wij het beste zorgverzekering hebben maar ook het duurste ter wereld. Als het zo doorgaat zal in 2040 31% van ons BNP (wat wij allemaal gezamenlijk verdienen) opgaat aan zorgkosten.

De marktwerking maakt volgens Radar dat het vooral duurder is geworden.Hoe kan onze zorg anders

Er zijn twee afleveringen over ons zorgstelsel bij de Tros. Het tweede deel zal vooral gaan over hoe het ook anders kan. Hertsenberg geeft al aan dat die goedkopere alternatieven niet veel te maken hebben met het winstoogmerk.

Als patiënt kan je zelf er niet zoveel aan doen. De presentatrice van Radar zegt wel dat u als patiënt vooral kritische vragen moet stellen aan de arts. Maar u kunt ook terecht bij uw zorgverzekeraar. Ook die zullen best bereid zijn om met u mee te denken. Vragen die u aan de arts kunt stellen: Is die behandeling echt wel nodig? Kan het niet op een andere manier?

En wanneer u voor een second opinion naar een tweede ziekenhuis gaat, let erop of er niet onderzoeken nog een keer worden uitgevoerd. Waarom gebruiken ze niet de gegevens van het vorige ziekenhuis?

De zorgverzekering al niet goedkoop, mocht er geen paal en perk worden gesteld dan zullen de zorgpremies toch echt elke keer moeten stijgen. Wij allemaal hebben er belang bij dat hier iets aan gedaan wordt. Foto: Radar.

Zie ook: Top 10 zorgverzekeraars volgens Zorgverzekering Nederland.

Bekijk Radar over Zorgstelsel