Hoe Hoog Is Het Eigen Risico?


De hoogte van de eigen risico voor 2016 is 385 euro. In 2017 zou hij volgens de verzekeraars zelfs kunnen stijgen, in tegenstelling wat de minster eerder zei. Of de hoogte van het eigen risico gelijk blijft of gaat stijgen wordt pas later bekend gemaakt.

Het verplichte eigen risico is overal hetzelfde, omdat dit door de overheid is vastgesteld. Het eigen risico kan jezelf hoger maken bij de zorgverzekering die u uitkiest. In ruil daarvoor betaalt u minder premie. Dat kan tientallen euro’s schelen per maand.

eigen risico

Vrijwillige eigen risico

Hoeveel levert dat op om zelf vrijwillig meer eigen risico te betalen? Dat verschilt per verzekeraar.

Voorbeeld. Bij Menzis: als je kiest voor 500 euro vrijwillige risico dan krijg je een korting van 20 euro per maand. Bij Anderzorg: bij eigen risico van 885 euro betaal je 24 euro minder op je premie per maand.

Of je hiervan gebruik wil maken hangt natuurlijk af in hoeverre je denkt een beroep te moeten doen op je verzekeraar. Als je in goede gezondheid verkeert kan het aantrekkelijk zijn om voor het maximale te gaan. Overigens, een bezoekje aan de huisarts is gratis.

Eigen risico en politiek

Er zijn een aantal politieke partijen die het eigen risico willen afschaffen. Mensen zouden de zorg mijden vanwege die 385 euro die ze eerst zelf moeten ophoesten. De meeste partijen zijn echter tegen dit voorstel omdat het dan miljarden zou gaan kosten.

Zie: Top 10 zorgverzekeraars.


Zorg Regulier 728x90 _affiliate_ _sell_ _zorg_